TAKIM ÇALIŞMASI ( 1+1 = 1)

Bir araya gelmek bir başlangıçtır. Beraberliği sürdürmek ilerlemektir. Beraber çalışmak ise başarıdır.
Henry Ford

Bir hedef uğruna bir araya gelen kişilerin oluşturduğu topluluğa Takım denir.  İşletmelerin başarılarını zirveye taşıyan ana unsur iyi bir ekibin faaliyet yapmasıdır.
Takım ruhunda en önemli etken tabi ki de takımı oluşturan nitelikli bireylerdir. Tarkosy’ nin  nitelikle ilgili "Bir damla, bir damla daha iki damla etmez, daha büyük damla olur"  sözü burada  niteliğin ekip ruhunun önemini vurgulamaktadır. 
Daha sonrasında Takımı bir araya getiren unsur kurumun belirlediği hedef ana faktördür. İşletmenin Misyon ve Vizyonuna ilişkin hedefler uğruna yapılan çalışmaların temelinde takımın çalışmasının varlığı yer alır. Bu ana faktörün yardımcı unsurları;  takıma ruh katan bir lider olmazsa olmaz bir detaydır.
Takımın kaptanı liderdir. Lider takımın başarısından sorumludur. Liderin yön vermesi,  bireysel isteklendirme yanında takımın hepsine yön vermesi oluşan ortak hedefler noktasında hem ekip içerisinde iletişim sürekliliğini sağlamış olacak hem de iş akışının önünü açacaktır.
Lider  takım ruhunu diri tutmak durumundadır. Takıma maddi ve manevi desteklemesi liderin temel görevidir.  Takım ruhunu öldürecek olan adaletsizliğe, egoya, güvensizlik ortamına imkan verilmemeli, suistimallerin önü kapatılmalıdır.   Bireysel yapılan mobingler takım ruhunu bozmaktadır. Nasıl ki evdeki bir hasta evin huzurunu bozuyorsa iş yerindeki bu huzursuzlukta takımı dolaylı veya dolaysız etkilemektedir. Somurtkan bir arkadaşın karşısında nasıl aşk ile çalışılabilir ki ? Bu bağlamda Takım her zaman diri tutulmalı ve şeffaf olunmalıdır. Kalıplaşan toplantılardan uzak tutulmalı ve en önemlisi de gerçekleşmeyen vaatlere fırsat verilmemelidir.
Takımın ruhunu bozacak bu hasletlerde takım liderinin yetersizliği göz ardı edilmemelidir. En nihayetinde yetersiz görülen lider bayrağı başkasına devretmelidir.  Şüphesiz ki mezarlıklar vazgeçilemez insanlarla doludur. Liyakati ihmal etmeden yetkinliği olmayan liderin yerine bir başkası getirilmelidir.

Her zaman lider konumunda olan kişi ecdadın ‘’ İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ‘’ düsturunu unutmamalıdır. Yeri geldiğinde kızılcık şerbetini içmeli, yeri geldiğinde de o şerbeti içmek isteyenlere de fırsat vermelidir. Buradaki en önemli unsur dengedir.  Terazinin her iki kefesinde de adalet faktörü her zaman baş tacı olmalıdır.
Adaletin olmadığı yerde hiçbir sistem doğru temeller üzerine çalışmaz. Yeterli kazanımlar elde edilmez. Bunu kuran işletmeler her zaman öncü olmuştur. Adalet gömleğini giyen takım ruhu her dem başarılardan başarıya koşmuştur.

Takım olmak ortak bir hedeften bahsetmek, beraber olmak adına bazen kendinden fedakârlık etmek ve birbirine çok yakışmaktır” Takım olabilmek kolay değildir. Güç paylaşılırsa, her üyeye saygı duyulursa, herkes aktif katılırsa, birbirlerine inanır ve güvenirlerse, ön yargısız ve açık fikirli olunursa, kişiler değil fikirler eleştirilirse, farklılıklar normal ve gerekli karşılanırsa ancak takım olunabilir”

Muhsin Ertuğrul KEMİKLİ

Osmangazi – Bursa


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş Yerinde İletişimin Artırılması

İnsanları geçimsiz yapan sevgisizliktir.Birbirine düşman eden iletişimsizliktir. Güzellikten yana ne varsa yok eden ilgisizliktir. Konfüç...